Hukuk isteyenlere tavsiyeler

Hukuk Okumak

Merhaba arkadaşlar , hepiniz zorlu bir süreçten geçip tyt-ayt sınavlarını atlattınız. Peki ya gelen puanlara göre yerleşeceğiniz yerler seçildi mi? Şuanda tamda bunu düşündüğünüzün farkındayım. Bunu düşünen arkadaşlar arasında Hukuk yazmak isteyenler elbette vardır. Şimdi sizlerin aklındaki sorulara cevap vermeye çalışacağım.

Puanım istediğim fakülteye yetmiyor , mezuna mı kalayım?

Bu soruyu sürekli duymaktayım. Bu nedenle bununla başladım. Arkadaşlar hukuk dediğimiz fakülte kendini geliştirmekten geçiyor. Almış olduğunuz puan hayalinizdeki hukuk fakültesine yetmiyorsa ve ne yapacağım diye düşünüyorsanız, tutan bir hukuk fakültesini yazın. Mezuna kalmak size kalmış ama bunun nedenlerini oturup bir düşünün. Neden mezuna kaldım? Neden ben diğer hukuk fakültesini istiyorum? gibi sorular sorun kendinize . Gerçekten sağlam gerekçeniz yoksa puanınızın tuttuğu bir hukuk fakültesini tercih edin. Kimse sizin İstanbuldan mı yoksa Ankaradan mı yoksa Şanlıurfadan mı mezun olduğunuza bakmıyor. Bakılan tek yer ganonuz oluyor. Gano ise sizin çalışmanıza bağlı artıp azalacak bir puan sistemidir.

Hakim olmak için hangi fakülteyi yazmalıyım?

Buda çok sorulan soruların arasında popüler oldu artık:) Hakim – savcı – kaymakam – vali. Ne olmak isterseniz. Okuduğunuz hukuk fakültesinin hiçbir önemi bulunmamakta. Hakim – savcı – kaymakam – vali gibi meslekler zaten kendi sınavını yapıp almaktalar. Yani hakim olmak isteyen bir öğrenci hakimlik sınavına girecek. Bu ise sizin ne okuduğunuz haricinde hangi okulu okuduğunuzu araştırmaz. Yani açık konuşmak gerekirse hukuk fakültesinden mezun iseniz A hukukta olsa B hukukta olsa farketmiyor. Sadece hukuk olsun yeter. Başarı anlamında soruyorsanız, ben Ankara hukukta okuyan arkadaşlarımdan birçok derse üniversite önünde yapılan eylemlerden korkarak gitmediklerini, çoğu derslerinin boş geçtiğini (bunları 3 yıl önce söylediler) öğrendim. Peki buradan çıkan öğrenci başarısız mı? -Tabi ki de değil. Hukuk dediğimiz alan tamamiyle öğrenci çalışması, öğrenci disiplinine bağlı bir alandır arkadaşlar. Tüm fakültelerde okutulan kitaplar aşağı yukarı aynıdır. Soruların zorlukların aşağı yukarı aynıdır. Sadece Ankara’da prof çokken, Samsun’ da 2 prof vardır. Peki Ankara’da acaba bu prof hocalar her dersine kendi mi giriyor sizce ? Bir düşünelim 🙂

Hakim olmak için gano önemli mi?

Gano dediğimiz şeyi halk diliyle tabir etmek gerekirse sizin 4 yıl boyunca okulda vermiş olduğunuz derslerin başarılarının toplamıdır. Şuanda tüm okullarda neredeyse 4 lük sistem uygulanmakta. Hakim olmak için ise yukarıda belirttiğim parağraftaki gibi hakimlik sınavına girmek gerekiyor. Bu sınavda hesaplanan not için gano aranmamaktadır. Yani yaptığınız gano hakim olmak için önemli değildir. Sınavda başarılı olmanız ve mülakatı geçmeniz gerekmektedir.

Avukat olmak için hangi hukuk fakültesinde okumalıyım?

Hakimlik gibi bu soruda çok gelmekte. Cevap verelim. Avukat olmak için bir hukuk fakültesinden mezun olmak ve 1 yıllık avukatlık stajını yapmış olmak gerekmektedir. Bu staj bitince 30 yıllık avukatla aranızda deneyim haricinde hiçbir fark bulunmamaktadır. Ancak siz özel bir şirkette avukatlık yapmak istiyorsanız, şirketler legal olmayarak sizlerin okuduğu hukuk fakültesine ve ganonuza bakmakta. Yani alınmanız biraz da keyiflerine kalmakta. Gano ve fakültenin isminden öte daha önemli bir konu bulunmakta. Özel şirketler avukat alırken avukatın artık kaç dil bildiğini öğrenmek istemekteler. Bu nedenle kendiniz bir büro açmayacaksanız, bir şirkete girmek istiyorum plazada çalışmak istiyorum gibi hayalleriniz varsa dil öğrenmeniz gerekmektedir.

Hukuk fakültelerinde devam zorunluluğu var mı?

Hukuk fakültelerinde devam zorunluluğu yoktur. Yani bu ne demek oluyor? Kayseri de hukuk fakültesini kazanan bir kişi İstanbul’ da oturuyorsa okula gitmesine gerek yok. Sınavlara gitmesi yeterli. Ancak hukuk fakültesinde bazı hocalar devam gibi şart arıyorlar. Yani gelmezseniz sizi geçirmem diyeni de gördüm lakin buna bağlı olarak dersten kalana hiç rastlamadım. Şayet benim okuduğum okulda Mersin’de memur olan sadece sınava girmeye gelen kişi şuanda mezun.

Hukuk fakültesinin puanlarını neler belirliyor?

Hukuk fakültelerinin puanları talebe göre değişmektedir. A hukuk fakültesini yazan olmazsa mecbur bu fakültenin puanı aşağıya çekilecektir. ( Bunu, tüm hukuk isteyen öğrencilerin 20k da olsa bile ilk sıraya Ankara Hukuk yazdığına emin olduğumu söyleyerek kanıtlayabilirim:) Haliyle puanı yüksek )

Dilerseniz hukuk kazanmak zor mu? başlıklı yazımızı okuyarak konuya farklı bir bakış açısı da edinebilirsiniz.

Hukuk Kazanmak İçin Edebiyat mı Matematik mi Çalışmalıyım?

Hukuk Fakültesi okumak isteyen arkadaşların aklını kurcalayan bir çok sorudan biri hangi derse ağırlık vermeliyim? Edebiyat mı yoksa matematik mi çalışmalıyım ? Hangisinin katsayısı daha fazla?? vs. vs.

Bu sorulara bir nebzede olsa yanıt bulmak için bu tarz bir yazı yazma gereği duydum. Şimdiden iyi okumalar dilerim.

YKS(TYT-AYT) ÖNCESİ DÖNEM

2018-2019 yılı eğitim öğretim yılı öncesi YGS ve LYS sınavı vardı. Bu sınavlar 2 farklı tarihte ve zorlukta öğrencilere sunulmuştu. YGS sınavı 4 tane testten oluşan lise bir konularını kapsayan tüm liselerde ortak işlenen konulardan oluşmaktadır. Bu sınavda 6 tane puanlama türü bulunmaktadır. Bu puanlardan 2 si sayısal, 2 si sözel ve 2 si eşit ağırlıktır. Hukuk fakültesi için ise YGS-5 puan türü önemliydi. YGS 5 puan türü ise başta türkçe sonra matematik sonra sosyal ağırlıklı puan hesaplaması yapan bir türdür. Yani hukuk okumak isteyen bir öğrenci başta YGS 5 puan türünden alabildiği kadar yüksek puan almaya çalışmalıydı. Daha sonra LYS ‘ye girip orada sıralamasını yukarı çekmeliydi. Ve YGS 5 puan türünden yaklaşık 360 puan alan öğrenci 105 binlerde olup LYS ile 10 binlere çekebiliyordu. LYS de ise Edebiyat ve Matematik testlerine girmesi yeterliydi. Şimdi ise bu sistem kalktı ve YKS(TYT-AYT) sınavları getirildi..

YKS(TYT-AYT) SONRASI DÖNEM

Bilindiği üzere bu yıl lise bitiren öğrenciler ve mezuna kalan öğrenciler hayalini gerçekleştirebilmek için Yks ve ayt sınavlarına girdi. Bu sınavlardan ilki olan YKS sınav ygs tarzı olup temel yeterliliği esas almaktadır. İlk oturum olan YKS sınavı herkese zorunlu olup 2. aşama olan AYT ye girmenin bir aşamasıdır.

YGS gibi olan ilk aşama TYT ye giren hukuk isteyen bir öğrenci Türkçe ve Matematik ağırlıklı çözmesi gerekmektedir. İnternetten puan hesaplama sitelerine girip hesapladığımda her testten 10 net yapan öğrenci ham puan olarak 220 almaktadır. Bu net Türkçeden 15 net diğer testlerden 10 net yapınca 240 olmakta, Matematikten 15 net yapınca 240 puan olmakta, Sosyalden 15 net yapıp diğer testlerden 10 net yapınca 230 puana düşmekte, Fenden 15 net yapınca 230 puanda olmaktadır. Yani bir eşit ağırlıkçı için Fen ve Sosyal testlerinin pek ağırlığı bulunmamakta fenden 5 net fazla yapmak yerine Türkçe veya Matematikten yapılan 5 net en az 20 puan bir fark yaratmaktadır. Yani ilk test olan TYT de hukuk adayları Matematik ve Türkçe ‘ye ağırlık verip tamamı bittikten sonra çözmüş olduğu sosyal ve fen de az da olsa etki yapar(AYT için) . Yapılan netler ayt ye etki etmektedir. Ancak Türkçe ve matematik aynı etkiyi edip aynı puanı göndermektedir. Yani matematikten 15 net yapıp Türkçe’den 10 net yapan ile Türkçe’den 15 net yapıp matematikten 10 net yapanın puanı hemen hemen aynı olmaktadır. TYT için Sırasıyla önemi olan dersler TÜRKÇE-MATEMATİK-SOSYAL-FEN dir.

TYT den her testten 10 net yapıp 220 alan bir öğrenciden devam edersek;

AYT sınavında ; hukuk isteyen öğrencinin fen yapması yada felsefe grubu soru çözmesi ona virgül kadar bile puan oynatmayacağı için bu öğrenci fen ve felsefe çözmeyecektir. Yapması gereken Edebiyat(edebiyat-tarih-coğrafya) ve Matematiktir. Peki hangisi daha ağırlıklı etki eder ?

Sırasıyla inceleyerek bulalım; (burada sizler için birkaç internet sitesinden puan hesaplaması ve kazanan öğrencilerin netlerinden yola çıkarak bilgi vermeye çalıştım)

Birinci internet sitesinde;

Edebiyat grubu testten full çekip matematikten sıfır çeken bir öğrencinin eşit ağırlık puanı ortalama ; 271 olur.

Matematik grubun testten full çekip edebiyattan sıfır çeken bir öğrencinin eşit ağırlık puanı ortalama; 271, olur.

Bu durumda edebiyat ve matematiğin eşit şekilde etki ettiğini az çok söylebiliriz. Peki her iki testten de az buçuk yapan kişilere gelelim….

Her testten de yarısını yapan kişinin yukarıda belirttiğim eşit şekilde etki etme durumu söz konusu olduğu için puan yine 271 olmaktadır. Yani matematikten 20 edebiyattan da 20 (edebiyat 12, coğrafya 3, tarih 5) yapan kişinin puanı yine 271 olur.

Peki matematikten fazla yapan edebiyattan az yapan kişi?

Edebiyat testinden yarım yapan kişi ve matematikten 20 değilde 21  yapan öğrenci 3 puanlık bir atlamayla 274 e çıkmakta. Tam tersini düşününce edebiyattan 21 yapıp matematikten 20 yapan öğrenci yine aynı 3 puanlık bir fark ile 274 yapmakta. Yani yeni sistemde hukukçular ”GERÇEKTEN EŞİT AĞIRLIK” çözerek hukuk kazanabilmektedir.

Hukuk isteyen öğrenci edebiyat mı yoksa mat mı değilde ikisine de eşit şekilde ağırlık verip emeğini ortaya koymalıdır.

İkinci internet sitesinde ;

Yapılan hesaplamalarda matematik netlerinin eşit ağırlığa daha fazla (yaklaşık 3 puan farklı) etki ettiğini gördüm. Yani netleri aynı olan ancak matematikten 1 net fazla yapan kişinin puanı 3 puan daha yüksek çıkmakta. Bu site yukarıda yapmış olduğum araştırmayı çürütüyor ancak diğer sitede bu sitedeki araştırmayı çürütüyor.

En iyi  YÖK ‘ten öğreniriz dersek,

Yök ün sitesine girip araştırma yaptığımda şöyle bir bilgi ile karşılaştım ve bu bilgi benim girmiş olduğum ilk sitede yaptığım hesaplamaları doğru kabul ediyor;

(link: http://www.yok.gov.tr/web/guest/yks-sss-ve-cevaplari-ile-puan-turleri )

Yani matematik ve edebiyat aynı şekilde etki etmekte ve hukuk isteyen kişiler hem matematik hem de edebiyatı iyi derecede çözmelidirler.