Hakkımda

Merhaba,

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesine 2015-2016 döneminde giriş yaptım. Hali hazırda (2019 – Mayıs itibari ile) okuldaki son sınavlarıma hazırlanıyorum. (2022 yılı güncellemesi; aktif olarak serbest avukatlık yapıyorum.)

Hukuk benim için her zaman bir ilgi alanı olmuştu ancak  üniversite sınavına ilk girdiğim dönemlerde (ki bundan 17 sene öncesi oluyor) fen lisesi mezunu olduğum için hukuk tercihi yapamamıştım.  Kaderimde mühendislik okumak ve sevmediğim bir alanda yıllarımı harcamak varmış diyerek bu günleri anıyorum. Bir noktadan sonra hayatta keyif aldığım bir iş yapmak isteği artınca neden olmasın dedim ve yollar araştırmaya başladım.

Hukuk okumak için önce iki yıllık Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi Adalet bölümünü okudum. Her sene hatta sene içerisinde bile eğitim sistemi değiştiği için ben girdiğimden bu yana bir değişiklik olup olmadığını bilmiyorum ama bir lisans ya da ön lisans mezuniyetiniz varsa zaten ikinci üniversite kapsamında Açık öğretime kayıt yaptırabiliyorsunuz, herhangi bir sınava girmenize gerek olmuyor.

Açık öğretim okurken amacım DGS ile Hukuk bölümüne geçmek olduğu için herkesin aksine derslere çalıştım, çıkmış sınav sorularına bakarak sınava girmedim. Ders ortalamalarımı yüksek tutmaya çalıştım ki ek puan alayım. Ki bu da işime yaradı.

DGS ile Hukuka nasıl geçebilirim?

DGS ile hukuk okumak birçok kişinin merak ettiği konuların başında geldiği için biraz bu konuda bilgi vermek istiyorum;

Eğer matematiğiniz kuvvetli ise ve sınavlarda zaman yetiştirme ile ilgili bir problem yaşamıyorsanız emin olun DGS sizi zorlamayacak. DGS konusunda en önemli sorun bu sınava girenlerin en dişlileri Hukuk bölümüne geçiş yapmak için sınava giriyor. Bu da rekabeti artıyor. Sınav genel olarak Türkçe ve Matematik sorularından oluşuyor. Soru kalıpları uzun ve çözmesi zaman alıcı olabiliyor. Özellikle mantık tarzı sorularda standart sapma bu nedenle daha yüksek.

Dikey Geçiş Sınavında Türkiye genelinde ilk 600’e girebilir iseniz büyük ihtimal ile bir devlet üniversitesinde hukuk okumak için yeterli olacaktır. İlk 1500 ise özel üniversiteler dahil hukuka geçiş yapabilmek için gerekli sıralama şeklinde düşünebiliriz.

Dokuz Eylül Üniversitesi DGS ile Hukuk okumak isteyenlere benim döneminde yanlış hatırlamıyorsam 30 kişilik bir kontenjan açmıştı. Güncel durumu ÖSYM sitesinden bakabilirsiniz.

DGS ile Dokuz Eylül Üniversitesini kazandığınızda daha önce AÖF’te aldığınız derslerden muaf olup olacağınızı düşünüyorsanız ne yazık ki bu konuda size çok ümit var olmanızı söyleyemeyeceğim. Benim dönemimde 3 YÖK dersi ve 5 seçmeli dersten muaf olmuştuk arkadaşlar ile. Yani bazı dönemlerde seçmeli ders almak zorunda kalmadık ya da 2 almamız gerekirken 1 seçmeli aldık. Ancak yanlış hatırlamıyorsam Kocaeli Üniversitesinde ana derslerden de muafiyet sağlandığı söyleniyordu. Bu da size daha kısa sürede okulu bitirmek olanağı sağlıyor. Bu olanağı düşünmenizi tavsiye ederim. Ben İzmir’de yaşadığım için Dokuz Eylül’ü tercih ettim ve iyi ki öyle yapmışım çünkü sınav dönemleri 2-3 hafta olabiliyor ve bu süreçte başka bir şehirde olmak için işten izinli olma şansım olmazdı.

Peki hukuk okurken özel/devlet üniversitesi ayrımı yapmalı mıyız?

Şimdiye kadar birçok avukat ve hakim ile tanıştım. Kimse kimseye diplomanı nereden aldın şeklinde bir soru sormuyor. (Soruyorlarmış aslında, staj sırasında neredeyse tüm hakimler hangi üniversite mezunu olduğumu sordular.) Ama özel üniversite eğitimi ile devlet üniversitesi eğitimi arasında fark olduğu inkar edilemez bir gerçek.

Açıkçası ben çalıştığım için derslere devam eden bir öğrenci değilim. Okula sınavdan sınava gidiyorum. Facebook ve Whatsapp grupları olmasa derslerin içeriklerini bile öğrenemem. Ama aynı hocanın hem bizim okulda hem de özel okulda sorduğu sınav sorularını karşılaştırınca devlet üniversitesinde okumanın daha zor olduğunu söyleyebilirim. Eğer kolayca ders geçmek ve edindiğiniz nispeten daha az hukuk bilgisi ile mezun olmak istiyorsanız elbette özel seçmelisiniz.

Sence hukuk okumak zor mu?

Açıkçası ben zorlandığımı düşünmüyorum. Hatta bazen derslerin zorluğundan yakınan arkadaşları garipsiyorum. Ki ben sınavlara bir ay kala çalışmaya başlayabiliyorum ne yazık ki. O da işten fırsat bulduğum süreçlerde. Özel sektörde çalıştığım için sınav dönemlerimde izin alma şansım da olmuyor. Yani sistemli çalışan ve benim gibi son dakikaya bırakmayan biriyseniz kolaylıkla dersleri geçebilirsiniz.

Mezun olunca ne yapacaksın?

Adaleti arayacağım! Bulursam haber veririm.

Sitede Ders Notları Dışında Neler Bulabiliriz?

Bu işler biraz masraflı ve zaman alıcı olabiliyor. O nedenle arada farklı yazılar karşınıza çıkarsa şaşırmayın. Adsense reklamları ile gelir elde etmenin yanı sıra dönem dönem sitemizde tanıtım yazıları da yer alıyor.