Roma Hukuku Çıkmış Sınav Soruları 6

SORULAR

S.1) Principatus devrinin kurucusu olan Augustus, ölümünden bir yıl önce, yaptığı işleri anlatan, geçmişin muhasebesini yapan bir yazı hazırlamış ve bunu anıtlar üzerine kazdırmıştı. Bu anıtın ismi ve bulunduğu şehirle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a) Monumentium Ancyra/Ankara b) Momentium Kacyra/Kayseri c) Monumentum
Ancyranum/Ankara d) Monumentum Antoniniana/İstanbul e) Hiçbiri.
S.2) Aşağıda sayılan Cumhuriyet Dönemi magistralarından hangisinin Imperium yetkisi yoktur?
a) Consul        b) Praetor         c) Dictator    d) Censor          e) Hiçbiri.
S.3) Cumhuriyet dönemi halk meclisleri ile ilgili olarak aşağıda söylenenlerden hangisi yanlıştır?
a) Comitia curiata, Krallık döneminden Cumhuriyet dönemine intikal eden halk meclisidir.  b) Comitia centuriata, askeri düzene göre toplanan halk Meclisidir. c) Comitia tributa, bütün
Roma halkının toplanmasıyla oluşan meclistir.  d) Concilia plebis, sadece pleb sınıfının katıldığı bir meclistir. e) Comitia tributa’nın en önemli görevi, savaş veya barışa karar vermek ve vatan hainliği suçlarından açılmış davalarda itiraz edilen kararları incelemektir.
S.4) Ulpianus, kanunları, müeyyideleri bakımından çeşitli tasniflere ayırmıştır. Bu tasniflerle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) “Lex perfecta”, tam kanun anlamına geliyor ve bu tür kanun hükümlerine aykırı yapılan işlemler batıl sayılıyor idi.         b) “Lex imperfecta”, müeyyidesiz kanun anlamına geliyordu ve bu tür hükümlere aykırı işlemler için herhangi bir yaptırım öngörülmemişti.  c) “Lex quam minus perfecta”, daha az tam kanun anlamına geliyordu ve bu tür kanun hükümlerine aykırı yapılan işlemler geçersiz sayılmıyordu ancak ceza tehdidi altına alınıyordu.  d) Dul bir kadının 10 aylık matem süresi içinde evlenmesi geçersizdir ve taraflar cezalandırılamazlar.
Bu durum lex perfecta türü kanun hükmünün ihlal edilmesi olarak değerlendirilebilir. e) Hepsi.
S.5) Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyet döneminde Imperium’a sahip magistralara tanınmış olan yetkilerden birisi değildir?
a) Senatus’u toplantıya çağırmak.  b) Halk meclisini toplantıya çağırmak.  c) Beyanname neşretmek yetkisi. d) Emirlere karşı gelenleri cezalandırmak.  e) Toplumun mali ve ahlaki yaşamını denetlemek.
S.6) Principatus (İlk İmparatorluk) dönemine ilişkin olarak aşağıda söylenenlerden hangisi doğrudur?
a) Princeps’in, Senatus’u seçkin bir konuma getirmek eğilimi dolayısıyla imparator, devlet idaresini senatusla paylaşmıştır. b) Princeps, diğer magistraların ne ölçüde faaliyet gösterebileceğini belirleme yetkisine sahipti. c) Orduları komuta etmek, princeps’e tanınmış olan Imperium proconsulare’ye dayanmaktaydı.  d) Bu dönemde halk meclisleri kanun yapma ve magistra seçme yetkisini kaybetmişlerdir. e) İmparator Iustinanus’un Corpus Iuris
Civilis’i meydana getirdiği dönem principatus dönemidir.
S.7) Aşağıdakilerden hangisi Ius Civile’ye göre köle azat etme türlerinden birisi değildir?
a) Manumissio Vindicta    b) Manumissio Testamento   c) Manumissio Per Epistulam  d) Manumissio In Ecclesia  e) Manumissio Censu.
S.8) Aşağıdakilerden hangisi Roma Hukukunun yaratıcı kaynak-yürürlük kaynağı eşleştirmesine uymamaktadır?
a) Iustinianus-Corpus Iuris Civilis. b) Praetor-Edictum. c) Kral-Kanun. d) Princeps-Emirname. e) Senatus-Senato Kararları.
S.9) Cumhuriyet döneminde ahlaka aykırı yaşam sürmekte olan vatandaşları “infamia” olarak kayıtlara alan magistra aşağıdakilerden hangisidir?
a) Questor.    b) Aedilis Curulis.     c) Praetor.    d) Censor.              e) Tribunus Plebis.
S.10) Dos nedir sorusunun cevabı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
a) Roma Hukukunda kadına verilen başlık parası.  b) Kadının kocasının hâkimiyetine girmesi.  c) Evlilik nedeniyle artan masraflara katkıda bulunmak amacıyla kadın tarafından kocaya verilen mameleki şeylerdir. d) Evlilik masraflarını karşılamak üzere kadının pater familias’ına verilen maddi şeylerdir. e) Hiçbiri.
S.11) Civitas şeklinde bir araya gelmiş olan halkın devlet örgütlenmesini sağlayan, İtalya’ya Orta Asya’dan geldiklerine ve aslen “Türk” olduklarına muhakkak nazarıyla bakılan ve
İtalya’da yaşayan halka nazaran daha ileri bir medeniyete sahip olan kavim aşağıdakilerden hangisidir?
a) Etrüskler.   b) Galyalılar.                c) Kartacalılar.            d) Persler.      e) Grekler.
S.12) Caesar’ın ölümünden sonra iktidar mücadelesinde galip olan, sonradan Augustus adını alan ve Brutus başta olmak üzere pek çok cumhuriyetçiyi ortadan kaldırarak kendisini consul seçtiren kişi kimdir?
a) Diocletianus.   b) Maximianus.  c) Constantinus.   d) Gaius Octavius.   e) Marcus Tullius Ciceronis.
S.13) Aşağıdakilerden hangisi tasarruf işlemi yoluyla gerçekleştirilen Dos işlemidir?
a) Dotis Dictio.            b) Promissio Dotis.     c) Dotis Datio. d)      Legatum      (Muayyen      Mal
Vasiyeti) yoluyla Dos Tesisi.      e) Hiçbiri.
S.14) Roma Hukuku’nda bireylerin hukuk düzeni karşısındaki yerini belirten status’lar değişken nitelikteydiler. Bununla ilgili aşağıda söylenenlerden hangisi doğrudur?
a) Status değişikliğine capitis deminutio electia denilmektedir.  b) Capitis deminutio maxima, roma vatandaşlığının kaybedilmesidir. c) Capitis deminutio media, hürriyetin kaybedilmesi anlamına gelmektedir. d) Capitis deminutio minima, hem vatandaşlık hem de hürriyet durumundaki değişikliktir. e) Bir Romalının sürgün edilmesi durumunda sadece Capitis deminutio media şeklinde statü değişikliği söz konusu olurdu.
S.15) Aşağıdakilerden hangisi hukukun meydana getirilmesi bakımından yapılan ayrıma uygun bir hukuk tabakasıdır?
a) Ius Honorarium.      b) Ius Gentium.          c) Ius Publicum.          d) Ius Privatum.          e) Ius Dispositivum.
S.16) Aşağıdaki eşya türlerinden hangisi Res Sacrae (kutsal eşya) olarak kabul edilebilir?
a) Mezarlar. b) Her türlü tecavüze karşı dini müeyyidelerle korunan şehir kapıları. c) İbadet amacıyla Tanrıya sunulan adaklar.  d) Res Publicae niteliğindeki kamuya ait yollar.  e) Köleler.
S.17) Roma vatandaşlığının kazanılmasıyla ilgili olarak aşağıda söylenenlerden hangisi yanlıştır?
a) Anne-Babanın roma vatandaşı olduğu evlilikten meydana gelen doğumla vatandaşlık kazanılabilir.  b)Yabancı baba ile Romalı anadan doğan çocuğun roma vatandaşı olacağı önceleri kabul edilirken M.Ö. I. asırdan itibaren böyle bir evlilikten doğan çocuğun roma vatandaşlığı kabul edilmemeye başlandı.  c) Devletin tanımasıyla roma vatandaşlığı kazanılabilir.  d) Ius civile’ye göre azat etme yöntemlerinden biriyle hürriyetini kazanan azatlı roma vatandaşı olamıyordu.  e) Hepsi.
S.18) Zilyetlikle ilgili olarak aşağıda söylenenlerden hangisi yanlıştır?
a) Interdictum Uti Possidetis, zilyetliğin korunmasına ilişkin interdictumdur.  b) Interdictum de vi, zilyetliğin yeniden elde edilmesine ilişkin edictumdur.  c) Interdictum de vi armata, taşınmazlara ilişkin bir interdictumdur.  d) Interdictum utrubi, taşınmazlara ve zilyetliğin korunmasına ilişkin bir interdictumdur. e) Hepsi.
S.19) Roma İmparatorluğunun sona ermesiyle ilgili olarak aşağıda söylenenlerden hangisi yanlıştır?
a) M.S. 476 da Cermen orduları komutanı Odoacre, Batı Roma İmparatorluğuna son vermiştir.  b) Doğu Roma İmparatorluğu ise, Söğüt’te doğup, Bursa’da boy atan Osmanlı Devletinin genç padişahı Sultan Mehmet Han tarafından 1453 yılının Mayıs ayında tarihin derinliklerine gömülmüştür.  c) Batı Roma İmparatorluğu, Attila’nın krallık yaptığı Hun’ların saldırıları sonucunda M.S. 453 de sona ermiştir.  d) Batı Roma’nın sona ermesinden sonra
Latin kültürü ile bağları iyice kopan Doğu Roma, Yunan kültürünün hâkimiyetine girmiştir.  e) Hiçbiri.
S.20) Genel Kültür Sorusu: Orhun Alfabesi’yle yazılmış Göktürk Kitabeler’inde, I. Devletin ve halkın karşılıklı olarak görevlerinin belirtilmesi, II. Hakanın her işi halkının refahı için yapmasının vurgulanması, III. Devlet adamlarının milletine hesap vermesinden söz edilmesi durumlarından hangilerinin adil devlet anlayışıyla benzerlik gösterdiği savunulabilir? (9 Nisan 2011 Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı I, Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi Sorularından Alınmıştır).

 

 

a) Yalnız I.   b) Yalnız II.                    c) Yalnız III.                 d) I ve II.          e) I, II ve III.