İdari Hakimlik Sınavı 2020

İdari hakimlik sınavı 2020 hakkında bu yazımızda sizlere detaylı bir şekilde bilgi vererek özellikle bu sınava girecek olanların nasıl işlemler yapması gerektiği konusunda bilgiler anlatmaya çalışacağız. Genel olarak güncel sınav sistemi var. Sınavda çıkacak sisteme uygun olarak soru dağılımları, puan hesaplamaları, hangi kısımlarını adli olduğunu anlatmaya gayret göstereceğiz. Soru dağılımı ve aynı zamanda da bu işlemlerin gerçekleştirilmesi çok büyük önem arz etmektedir.

İdari Hakimlik Sınavı 2020 Mahiyeti

Adli hakimlik ve idari hakimlik aslında hakimlik mesleğinin iki ayrı kolu olarak gelmektedir. Bu anlamda güncel sistem, ders sınavı olduğu bir sistem olarak sizlere sunulmaktadır. Bu şekilde alım gerçekleştirilmektedir. Adli hakimlik, konusunda hukuk mezunlarının yanı sıra aynı zamanda avukat sınama, idari hakimlik için İİBF mezunları ve hukuk mezunları yanı sıra aynı zamanda da yine avukat sınavı olmak üzere 4 sınav yapılmaktadır. 4 alım sınavının ilanı çıktığı sistemle birlikte sizlere sunulmaktadır. Adli hakimlik sınav sisteminde hukuk mezunları katılabilirken avukat katılım sistemi ise 3 yıllık avukatlık tecrübesine sahibi olanlar katılabilmektedir. İdari hakimlik için ise sınava hukuk ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunları katılabilirken idare hakimlik sınavına ise 3 yıllık avukatlık tecrübesi olanlar rahatlıkla katılım sağlayabilirler.

Avukatlar için ayrı bir sınav yapılmaktadır. Aynı zamanda da hem mezun hem avukatlar için olan sınava da girebilmektedir. Avukatlık sınavına başvuruda 3 yıllık avukatlık yapma şartı aranmaktadır. Fiilen geçirilen süre ile ilgili olarak gerekli sistem dikkate alınarak sizler de bu sınava başvurabilirsiniz. Yalnızca baro kaydı yeterli olmayacaktır. Kamuda veya serbest olarak yapılmış olan bu sürecin avukatlık sistemin içerisinde 3 yıl geçmesi gerekmektedir. Yani gerekli sigorta ve bağkur işlemlerini gerçekleştirilerek sunulması gerekir. Burada sınav yapılması sistemi sabah oturumu, öğle oturuu gibi farklı sınav sistemleri dahilinde yapılmaktadır.

Sabah oturumu, genel kültür, genel yetenek olarak ortak alanda 80 dakikalık bir süre içermektedir. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, hukuk mezunları ile avukatların girebileceği bu sistemde genel kültür, genel yetenek artı ortak alanla birlikte idari yargı hakimliği sınavı yapılmakta ve 130 dakika sürmektedir. Genel kültür, genel yetenek ortak alan idari yargı hakimliği ve adli hakimlik olmak üzere 180 dakikalık bir sınava tabi tutulmaktadır. İdari hakimlik sınavı şekilde yapılırken adliyeye hakimlik için avukatların öğle oturumunda yapabileceği sınav 50 dakikadır. İdari hakimlik içinde yine avukatların girebileceği sınav 50 dakikalık süreç içermekte ve hem avukat hem de idare avukat hakimliğe başvurursa bu durumda gireceği sınav süresi 100 dakika olarak belirlenmektedir. 4 sınav aynı zamanda ilan edilir ve bu tabloya uygun olarak gerekli işlemler gerçekleştirilir.

İdari Hakimlik Sınavı 2020 Nasıl Başvurulur?

Adalet Bakanlığı ihtiyaçları göz önünde bulundurularak idari hakimlik sınavı 2020 hakkında karar verilir ve bunun duyurusu yapılır. Mayıs Aralık aylarında yapılan bu sınavların sonucuna göre de gerekli hakimlik atamaları gerçekleştirilerek kişilere bilgiler sunulur.

İdari hakimlik sınavı 2020 ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı gerekli kadro planlamasını yapar. Bundan sonra Adalet Bakanlığı alım şartlarına göre adaylar ÖSYM üzerinden resmi web sitesinde gerekli başvuruları yapabilmektedir. Adli ve idari yargı hakimleri için sınav ayrı ayrı yapılmaktadır. Bu şekilde sunulmaktadır. Bu sınavlara giren kişiler de diplomaya sahip olmaları istendiği gibi özellikle ilk defa gelecek derse bu durumda ÖSYM binalarına giderek başvuru yapmaları gerekmektedir. Diplomanın aslını ibraz edilmesi gerekir. Sınava girecek olanlarla ilgili olarak az önce de bahsettiğimiz gibi adli yargı hakimliği için sınava girecek olanların Hukuk Fakültesi diplomasına sahip olmaları gerekmektedir. Ancak İdari Yargı Hakimliği sınavına girecek olanlar için Hukuk Fakültesi veya İktisadi İdari Bilimler fakültelerinden alınmış olan diplomalar yeterli gelecektir.

İdari Hakimlik Sınavı 2018 Başvuru İçin Gerekenler

Bundan sonra başvuru için gerekli evraklar hazır etmesi ve başvuruya giderken de diploma ile birlikte adayların yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Sınav tüm ülkede yalnızca Ankara’daki okullarda yapılmaktadır. Adaylar burada kendilerine düşmüş olan okullara gelerek sınavlara girmektedirler. Adli ve idari hakimlik sınavları ile ilgili idari hakimlik sınavı 2020 hakkında bu arada şunu da söylemek gerekir ki senede iki kez yapılmaktadır. Bu sınav ile ilgili olarak gerekli başvuru ve sınav tarihleri tamamen ÖSYM resmi web sitesinden ve Adalet Bakanlığı’ndan yapılan duyurularla duyurulur.

Sınava girenler ilk olarak hukuk bilgisi kitapçığını çözerek sınava başlarlar. Bu şekilde bir sistem olarak bilinmektedir. Öncelikli olarak adli yargı ile ilgili olarak sınav gerçekleştirilir. Sonradan idari yargı kitapçıkları dağıtılır. Bu anlamda İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri idari yargı üzerine sınava girecekler için idari hakimlik sınavı 2020 konusunda bu kitapçıkta ilgili gerekli işaretlemelerin gerçekleştirirler. Bundan sonra belirli bir süre sonra sonuçların açıklanması ve gerekli atamaların yapılması süreci başlatılır. Gerekli yeterliliğe sahip olarak puanlama sistemi dahilinde istedikleri puanları alan kişiler için gerekli atama işlemlerinin gerçekleştirilmesi sağlanır. Bundan sonra herhangi bir sıkıntı kalmadan sizler de istediğiniz sonuçlara ulaşabilirsiniz.