Hukuk Fakültesi Öğrencilerinin Okuması Gereken Kitaplar

Hukuk denildiğinde akla koca koca kitaplar gelir. Ki bu oldukça doğru bir görüntü. Her sene en az 8 ana ders alırsınız ve bu derslerin sadece ders kitapları bin küsur sayfadan oluşur. Ama onunla da bitmez. Bunun bir kere başta kanunu (hatta kanunları), pratik kitapları, ders notları vesaire derken fakülte hayatınız okumak ile geçer. Ancak herkes iyi bir okuyucu değildir ya da okuduğunu anlamak her zaman aslında o kadar kolay olmayabilir.

Hepimiz gerek eğitimimiz gerek sosyal hayatımız kapsamında çok sayıda kitap okumuş insanlarız. Günümüzde kitap okuyanların algılama kapasiteleri bile diğerlerine nazaran daha iyi olduğu için aileler sınavda başarılı olmak için okumayı tavsiye ediyor. Benim üniversite sınavına girdiğim yıllarda sınavlar yorum değil bilgi eksenliydi. Hızlı olmak o kadar da önemli değildi. Sadece cevabı ya da cevaba giden yolu bilmen yeterli oluyordu. Oysa günümüzde öğrenciler sadece bilmek değil kısa sürede bilmek ile de yarışıyor. Bu nedenle okuma hızı eskiye nazaran daha önemli.

Bunun ne kadar büyük bir avantaj olduğunu fakültede daha iyi anlıyorsunuz. Özellikle her geçen gün kitaplığınızın belinin ağırlıktan büküldüğünü gördükçe kendinize okuma konusunda daha fazla güvenmeniz gerekiyor. Peki sadece ders kitaplarını okuyarak bir hukukçu olunabilir mi?

Benim ve birçok insanın kanaati elbette hayır. Bir hocamız hukuk mezunu ile hukukçu arasında dağlar kadar fark var demişti. Aradaki dağları ise ufuk ve okuduğu kitapların, düşüncelerinin belirlediğini vurgulamıştı. (direk kendisinden duymuş olmadığım için ismini veremiyorum)

Hukuk eğitimi sırasında öğrenciler tarafından en gereksiz görülen derslerin başında Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi dersi gelir. İtiraf etmeliyim ki benim de en sevmediğim derstir. Ama gereksiz olduğunu bir saniye bile düşünmedim. Doğru bir yaklaşım ile öğrencilerin bu dersi sevebileceğine de inanıyorum. Peki, hukuk felsefesi ne anlatır? Hemen bir Hart, Dworkin, Tanıma Kuralı filan cevabı verebiliriz. Ya da hukuk ile adalet arasındaki ilişkiyi de düşünebiliriz. Hukuk Felsefesi bana göre hukuku anlamaya çalışıyor. Anlamak için ise daha önce anlamaya çalışmış olanlara başvurmamız gerekiyor.

Benim felsefede sevmediğim özelliklerin başında kimsenin yeni bir düşünce ile ortaya çıkmaması geliyor. En kral filozof ( bu da nasıl bir tabir olduysa artık) düşüncülerini kendinden önce düşüncelerini ifade etmiş olan filozofu eleştirerek dile getiriyor. Yani söylediği şu:  “Bakın o öyle demiş ama o iş kesinlikle öyle olamaz. Bir kere bu böyle değil ki o öyle olsun. Ama bence gayduru guppak cemile.”

İşte hukuk eğitimi sırasında A’nın düşüncesi üzerinden B’yi anlamanız gerekiyor. Yani boş zamanlarınızı -ki bir hukukçunun boş zamanı yoktur, iyi değerlendirmelisiniz.

Velhasıl, internette pek çok kitap önerisi bulabilirsiniz. Hatta bazılarında Sherlock Holmes bile vardı. Oysa hukuk çok daha farklı bir alan. Bir hukuk öğrencisinin okuduğu kitaplardan dava takip etmeyi ya da suçlu yakalamayı öğrenmesi değil hukuk nosyonunu öğrenmesi gerekir. Bu nedenle ben de acizane bir liste yapmaya çalıştım. Umarım okur ve faydalanırsınız.

Hukuk Öğrencisinin Okuması Gereken Kitaplar

Nutuk

  1. Nutuk,                 Mustafa Kemal Atatürk

Her Türk Atasına ait bu muhteşem yol gösterici eseri ömründe en az bir kere okumalıdır. Şimdiye kadar okumadıysanız bile, Atamızın bize açtığı yolda yürüyebilmek için eğitim hayatınız boyunca mutlaka okumalısınız.

…………………………………………………………………………………………………………………..

2. Suç ve Ceza,                                 Dostosyevski

Rus Edebiyatına ilgi duymuyor olabilirsiniz. Ancak söz konusu suçun temellerini ve viktimolojiyi ele almak olduğunda Suç ve Ceza okunması gereken kitaplar listesinin her zaman ilk sıralarında yer alır. Klasikleri okurken her zaman iyi bir çeviriden okumayı unutmayın. Böylece daha fazla keyif alabilirsiniz.

………………………………………………………………………………

3. Dava,      Kafka

Kafka kitapları instagramda olduğu kadar gerçek hayatta da işinize yarayabilir. Örneğin Dava kitabı ile suç, suçlu, hakim, yargılama, cezalandırma gibi aşamalara daha derin bir bakış elde etme şansı bulabilirsiniz.

………………………………………………………………………….

4. Devlet,                                 Platon

Platon, felsefenin klasik yapıtlarından biri olan Devlet’te, bugünkü üniversitenin öncülü sayılan Akademia’nın kurucusu ve hocası Sokrates’i konuşturduğu diyaloglarla ideal devletin nasıl olacağını anlatır. Felsefe derslerinden aşina olduğunuz bu kitap devlet kavramına ve onu oluşturan yapı taşlarına nasıl bakmanız gerektiğini bir kere daha gösterecektir.

………………………………………………………………………………………………………………………..

5. 1984,                 George Orwell

Üzerinde yorum yapmaya bile gerek olmayan bu kitap size hayal gücünün geleceği nasıl şekillendirebileceği, insanın karanlık yüzünü, farklı rejimlerin nasıl sonuçlar doğurabileceğini açık bir şekilde gösterecektir.

……………………………………………………………..

6. Bülbülü Öldürmek,                 Harper Lee

“to kill a mockingbird” Hukuku bir de savunmanın gözünden görmenizi sağlayacak, her ne kdar Amerikan hukuk sistemi üzerinden bir bakış açısı sunsa da masumiyetin ifadesi olarak anılabilecek bu kitap da her hukukçunun okuması gereken kitaplar listemizde yer alıyor.

……………………………………………………………..

7. Baba ve Piç,                 Elif Şafak

Unutmak, anımsamak, anılar, suskunluklar, sırlar ve gerçekler, isyanlar ve boyun eğmeler, kaçışlar ve arayışlar üzerine bir Elif Şafak romanı. Belki tarzını belki yazarını sevmiyor olabilirsiniz ancak hukuk nosyonu konusunda dersler çıkarabileceğiniz bir kitap olduğunu söyleyebilirim.

……………………………………………………………..

8. Dreyfus Olayı,                 Emile Zola

Ne yazık ki yeni basımları ülkemizde yayımlanmayan Dreyfus Olayı kitabı özellikle bürokrasi ve bürokrasinin politik yönünü gözlerinizin önüne seriyor.

…………………………………………………………

9. Suçlar ve Cezalar Hakkında, Beccaria

“Bir cezanın, bir ya da birden çok kişi tarafından bir yurttaşa karşı uygulanan kaba bir güç, şiddet olmaması ve sayılmaması için, her şeyden önce kesinlikle herkese açık, çabuk, kaçınılmaz, belli koşullarda olabilir yaptırımların en ılımlısı ve en azı, suçların ağırlığıyla orantılı ve yasalar tarafından belirlenmiş bulunması zorunludur.”

…………………………………………………………

10. Diriliş,                 Tolstoy

– Toprak, yalnız onu işleyenin malıdır. Herkes topraktan faydalanmak hakkına sahiptir.

– Doğru, bu belli bişey!

– Topraklarımı, işte bu yüzden size bırakıyorum.

Köylülerin yüzleri ciddileşti. Sanki onun kurnazlığını anlamışlar da yüzüne vurmak istemiyorlarmış gibi bir tavır almışlardı. Çünkü her insanın kendi çıkarınca hareket ediyordu. Kuşaklar boyunca edindikleri deneyimlerden mülk sahiplerinin de kendi çıkarlarını her şeyin üstünde tutarak köylülerin zararına hareket ettiklerini pekala bilirlerdi. Bu yüzden böyle bir öneriyi kuşkuyla karşılıyorlardı.

11. Simyacı,                 Paulo Coelho

12. Bir İdam Mahkumunun Son Günü Victor Hugo

13. Adalet Kitabı                 Halil İnalcık

14. Yabancı Albert Camus

15. Sefiller Victor Hugo

16. Tarihimizle Yüzleşmek Emre Kongar