Ceza Hukuku Özel Hükümler Test 8

 

Ceza Hukuku Özel Hükümler Test 8

0%

1. Suudi Arabistan’da işçi olarak çalışan H, burada işyeri ile arasında uyuşmazlık doğunca Türkiye Cumhuriyeti Cidde Başkonsolosluğuna başvurarak kimliğini ve pasaportunu kaybettiğini beyanla S adını kullanarak seyahat belgesi düzenlettirmiştir. H, Atatürk Havalimanından giriş yaparken yakalanmıştır. H’nin eylemi aşağıdaki suçlardan hangisine uymaktadır?

Correct! Wrong!

2. Aşağıdaki suçlardan hangisi özgürlüğe karşı suçlardan değildir?

Correct! Wrong!

3. X İnşaat ve Taahhüt AŞ Yönetim Kurulu Başkanı K, teklif verdikleri duble yol ihalesinin kendilerine verilmemesi üzerine; Bayındırlık Bakanlığına ve Cumhuriyet Savcılığına başvurarak gerçekte para isteyenin o olmadığını bildiği halde, Aksaray Bayındırlık İl Müdür Yardımcısı S’nin kendilerinden rüşvet istediğini, vermeyince de ihaleyi başkalarına verdiğini dilekçeyle bildirmiştir. K, dilekçede S hakkında disiplin cezası verilmesini istemiştir. Buna göre K, aşağıdaki suçlardan hangisinden sorumlu olur?

Correct! Wrong!

4. A havaya ateş etmek için silahını çeker ancak aşırı sarhoş olduğu için yere paralel ateş eder ve bir kişinin ölümüne neden olur. Buna göre A’nın cezai sorumluluğu ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Correct! Wrong!

5. Hırsızlık suçuyla ilgili aşağıdaki iadelerden hangisi doğrudur?

Correct! Wrong!

6. A arkadaşı B’ye saklaması için bir miktar para vermiştir. Ancak B parayı saklamayıp kumarda harcamıştır. Olayda aşağıdaki suçlardan hangisi işlenmiştir?

Correct! Wrong!

7. Devlet hastanesinde kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olan A, hastaneye gelen hastaları muayenehanesine gelmeye zorlamakta ve özel muayenehanesine gelip ücret yatıran hastaları, hastanede devlete ait ve kendi yönetiminde olan ultrason cihazına öncelikle sokmaktadır. Buna göre A’nın cezai sorumluluğu aşağıdakilerden hangisidir?

Correct! Wrong!

8. Aşağıdaki suçlardan hangisi 5237 sayılı TCK’da Adliyeye Karşı Suçlar arasında yer almaktadır?

Correct! Wrong!

9. A, kendisinin lehdar olduğu 25.05.2007 keşide tarihli çekin üzerindeki meblağı başkalarını aldatacak biçimde 10 bin TL’den 15 bin TL’ye çıkarmış; keşide tarihini de 20.05.2007 olarak değiştirmiştir. A daha sonra ibraz süresi içinde çeki bankaya ibraz etmiştir. Buna göre olayla ilgili aşağıdaki suçlardan hangisi oluşmuştur?

Correct! Wrong!

10. A maaşını bankadan çektikten sonra zamanı olmadığı için onu arkadaşı B’ye vermiş ve B’den onu babasına teslim etmesini istemiştir. B paraları vermek için A’nın babasının evine doğru giderken yolda karşılaştığı Z kendisini kumar oynamaya ikna etmiştir. “Nasıl olsa kazanırım” diye düşünen B, kumarda paraları kaybedince savcılığa başvurarak kapkaça uğradığını ve paraları kaptırdığını söylemiştir. B aşağıdaki suçlardan hangisinden sorumlu olur?

Correct! Wrong!

11. Suç işlemek amacı ile örgüt kurma suçu ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Correct! Wrong!

12. Tatilini geçirdiği Bodrum’da rahatsızlanan K, devlet hastanesine gitmiş ve üç günlük rapor almıştır. Ancak üç günlük raporun yetersiz olduğunu anlayan K, raporda yazılı olan üç ibaresini aynı renkte kalem kullanarak dokuz olarak değiştirmiştir. Dokuz günlük sürenin bitiminde K, aldığı raporu çalıştığı kuruma vermiştir. Buna göre olayda aşağıdaki suçlardan hangisi oluşmuştur?

Correct! Wrong!

13. F, yaralamak kastıyla H’ye ateş etmiş ve onu kolundan yaralamıştır. Hastaneye kaldırılan H’nin yarası sağlıksız koşullar altında mikrop kapmış ve H, enfeksiyon nedeni ile ölmüştür. F, aşağıdaki suçların hangisinden cezalandırılır?

Correct! Wrong!

14. Aşağıdakilerden hangisi karşılıksız yararlanma suçunun maddi konularından biridir?

Correct! Wrong!

15. Kimliği kaybolduğu için nüfus müdürlüğüne başvuran B, kimliğinin karakolda olduğunu öğrenmiştir. B, kimliğini almak için karakola gittiğinde polis memuru P, 500 TL vermezse kimliğini veremeyeceğini öğrenmiştir. B de P’ye 500 tl vermiştir. Buna göre olayda B açısından hangi suç oluşmuştur?

Correct! Wrong!

17. 24 saatte teslim sloganı ile özel kargo taşımacılığına başlayan X şirketinde kurye olarak çalışan K, gönderilen kargolardan birinin içinde mücevherat olduğunu görünce kutuyu açmış ve mücevherat ile birlikte kutuyu kendisine almıştır. Durumu öğrenen X şirketi yetkilileri savcılığa suç duyurusunda bulunarak K’nın zimmet suçunu işlediğini ileri sürmüşlerdir. Kargosunun 24 saat içerisinde teslim edilmediğini öğrenen M ise firma sahipleri hakkında güveni kötüye kullanma suçundan dolayı şikayette bulunmuştur. Olayla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Correct! Wrong!

18. Ekonomik kriz nedeniyle borçlarını ödeyemeyen taksi şoförü T, Haliç köprüsünün korkuluklarına çıkmış ve aşağı doğru asılmıştır. Kolluk görevlileri T’yi atlamaktan vazgeçirmek için onun küçük kızı P’yi yanına getirince atlamaktan vazgeçen T, olay yerine gelen amcasının oğlu P’nin “bizi rezil ettin, atla da kurtul” demesi üzerine aşağı atlayarak ölmüştür. Olayda T ve S’nin cezai sorumluluğu hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Correct! Wrong!

19. A, hırsızlık amacıyla F’nin evine girmiş ve evin durumuna bakınca F’nin fakir birisi olduğunu anlayarak hırsızlık yapmadan evden çıkmıştır. Buna göre olayla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Correct! Wrong!

20. M, okul kütüphanesinden okuma salonunda okumak için bir kitap almış; ancak kitabı okumak yerine gizlice evine götürmüştür. Buna göre olayda aşağıdaki suçlardan hangisi oluşmuştur?

Correct! Wrong!

Ceza Hukuku Özel Hükümler Test 8
Tebrikler
Sanırım bu dersi geçmeye oldukça yakınsın. Umarım sınavda da burada aldığın notu alabilirsin.
Çalışmalısın
DEU Hukuk Fakültesinde geçme notunun 60 olduğunu düşünürsek bu derse daha iyi çalışman gerektiğini söyleyebilirim. Kaynak ihtiyaçların için ders notları bölümüne bakmayı unutma!

Share your Results:

 

Ceza Hukuku Özel Hükümler


Dersin Amacı: 

Ceza hukukunda çeşitli özel suç tiplerinin açıklanmasıdır.

Önerilen Kaynaklar
Ana kaynak: Özbek/Kanbur/Doğan/Bacaksız/Tepe; Türk Ceza Hukuku Özel Hükümler, Ankara, 2011

Yardımcı kaynaklar: Özbek/Kanbur/Doğan/Bacaksız/Tepe/Başbüyük/Meraklı; Pratik
Çalışma Kitabı III; Ceza Hukuku Özel Hükümler; Ankara 2011

Tezcan/Erdem/Önok; Ceza Hukuku Özel Hükümler; Ankara 2011
Artuk/Gökcen/Yenidünya, Ceza Hukuku Özel Hükümler, İstanbul 2010

Dersin İçeriği: 

Bu derste kanunun sistematik bölüşümü içerisinde kısım ve bölüm ayırımı göz önünde tutularak önce kısım içerisindeki suçların genel nitelikleri ve özellikleri, daha sonra kanundaki sıra takip edilerek bölümlerin özellikleri daha ayrıntılı olarak ortaya konulmaktadır. Nihayet her bir  bölüm içerisinden bir suç alınarak, bu suç maddi unsur, manevi unsur, hukuka aykırılık unsuru yönlerinden incelenmekte ve bunun yanı sıra teşebbüs, içtima ve iştirak durumlarında farklılık gösteren hususlara değinilmektedir.