YGS, LYS, TYT, YKS İLE HUKUK FAKÜLTESİ NASIL KAZANILIR?

Türkiye genelinde en çok tercih edilen bölümlerden olan hukuk fakültesi bir çok öğrencinin hukuk fakültesi nasıl kazanılır? gibi sorular sormasına neden olabiliyor. Öğrencilerin hukuk fakültesini kazanmaları için öncelikle karar vermeleri gereken konu; Ben hukuk fakültesi için uygun muyum? Ben bu bölümü okuyabilir miyim? olmalıdır.  Hukuk okumak, kazanmaktan çok daha zordur, dersler ne kadar eğlenceli ise, sınav dönemleri bir o kadar zor ve yorucudur. Hukuk fakültesinin havası çok farklıdır, insanların, kalite ve kültür düzeyleri özellikle 2. Sınıftan itibaren ülke gündemine, mesleki hayata yoğunlaşır. Konuşma, yazma, anlama ve okuma düzeyleri seviye atlar. Karşıda ki insanlara daha özgüvenli ve bilinçli konuşmalar yapılabilir. Şimdi hep birlikte hukuk fakültesi nasıl kazanılır ? hukuk nasıl kazanılır ? sorusunun cevabına bakalım.

Hukuk öğrencisi veya adayı öncelikle çok iyi Türkçe bilgisine sahip olmalı gerekmektedir. Günlük kitap okuma alışkanlığınız yok ise sakın hukuk fakültesine hazırlanmayın, kazanırsınız, mezun olursunuz fakat hukukçu olamazsınız!

Yükseköğretime Geçiş Sınavı yani YGS de Türkçe bölümünü neredeyse yanlışsız bitirmek zorundasınız. Bunun için öncelikle düzenli bir sınav senesi geçirmeniz gerekmektedir. Birçok sınav uzmanının, öğrencinin alt yapısı yok ise hukuk hayali kurmasın dedikleri görülür. Bu kısmen doğrudur fakat öğrenci istekli ve arzuluysa bu zorluğun üstesinden gelecektir. Aşağıda bu zorluğun üstesinden gelinecek ve hukuk fakültesini kazanmaya yönelik ders çalışma ve motivasyon bilgileri verilmiştir.

  • Öncelikle uyku düzeniniz olmalıdır, bu mutlak bir kaidedir. Uzmanlar en az 8 demekte ama sınav döneminde 6-7 olabilir. Her gün aynı saatte yatıp, aynı saatte kalkın. Bazı öğrenciler günde 3-4 saat uyuyarak sınava hazırlanmaktadır, kesinlikle yanlıştır.
  • Kendinize bir program hazırlayınız, programa muhakkak sadık kalın, disipline olamıyorsanız hukuk fakültesini unutun. Öğrenciler için önerdiğimiz program sözel kısmın en son yapılmasıdır. Matematik bilimi ezber gerektirmez, bundan dolayı sözel kısım en sona bırakılmalıdır.
  • Çok fazla ders çalışmaktansa, düzenli çalışmayı öneriyoruz. Birden, fazla asılmak, sinir sistemini bozabilmektedir.
  • Mutlaka ara verin; 30 dakikalık periyotlarda kendinize 5 dakikalık molalar verin. Bu molalarda teknolojik aletlerden uzak durun.
  • Alanınıza yönelin, lisede 4 yıl fen okuduysanız hukuk fakültesi okumanız çok zor olacaktır.
  • Gün içinde okul veya dershaneden öğrendiğiniz konuları evde 1 kez tekrar edin, o konu üzerinde bolca soru çözün. Yapamadığınız soruları ertesi gün sorun.
  • Hakim olduğunuz konuları arkadaşlarınıza anlatın, mümkünse arkadaşlarınızla bir grup oluşturun ve herkese bildiği konuları anlattırın.
  • Rehberlik servisine düzenli olarak uğrayın, kaygılarınızı anlatın. Hem rahatlar hem iç açıcı bilgiler edinirsiniz.
  • Eğlence için mutlaka vakit ayırın, arkadaşlarınızla buluşun, bilgisayar oynayın veya televizyon izleyin. Bunları kesinlikle tamamen kaldırın diyen kişilere kulak asmayın.
  • Dersleriniz genellikle Türkçe, Matematik, Felsefe, Geometri, Edebiyat şeklinde olacaktır. Önerdiğimiz çalışma yöntemi şu şekildedir.
  1. Örnek olarak; Dershanede Pazartesi günü Türkçe dersiniz var, Sabah okuldan çıktınız dershaneye gittiniz, ders öncesi hocanızdan konuyu öğrenin ve derse girmeden üstün körü konuyu okuyun. Daha sonra dersi çok dikkatli dinleyin, anlamadığınız yeri mutlaka sorun, akşam eve gelince biraz dinlenin, ailenizle sohbet edin, bir kahve içip masanıza oturun. O gün gördüğünüz konu ile ilgili testler çözün, günlük en az 200 soru öneriyoruz.
  2. Salı günü Matematik dersinizin olduğunu varsayalım; matematik dersinde derse önceden çalışıp gitmek için bilgi çok önemlidir. Yukarıda bahsettiğimiz alt yapı yok ise zor dediğimiz kısım burası. Ben kesinlikle bunun üstesinden şu şekilde gelineceğine inanıyorum; Matematik dersinden önce piyasada satılan kolay matematik kitabını alın, o konuyla ilgili soruları çözün, internetten konu anlatımlı videolar izleyin ve derse öyle gidin, etkisini yüzde yüz göreceksiniz. Matematiği sevmeye başlayacaksınız. Derse gidince hocanızı mutlaka dinleyin ve soruları çözmeye çalışın, böylelikle dersten sıkılmayacaksınız. Yapamadıklarınızı hocanıza sormaya çekinmeyin. Soru çözümlerine katılın, akşam öğrendiklerinizle ilgili sorular çözün.
  3. Felsefe dersi tamamen okuyup anlamaya yöneliktir. Dersi iyi dinleyip soru çözmek yeterlidir.
  4. Geometri öğrencilerin en zorlandığı ders olmuştur. Türkiye’de Geometri başarı 3.15 dir. Geometri için matematikle aynı yöntemleri uygulamanın yanı sıra bir öğretmenim lise zamanında şöyle demişti: “Sokakta yürürken bile gördüğün cisimlerin açılarını, geniş açımı, dar açımı olduğunu düşünmeye başlarsan, Geometride başarılı olursun” Öyle yapmaya çalıştıkça başarımın arttığını Geometriyi daha çok sevdiğimi anlamıştım. Uygulamaya çalışın.
  • Haftanın 1 gününü kendinize ayırın. Bu dersinizin olduğu bir gün olsun ve dersten sonra gezin, eğlenin, dinlenin. Yatmadan önce tekrar etmeyi unutmayın.
  • Farklı kaynaklardan soruları mutlaka çözün. Bazı kitaplar sınava çok yakın soru hazırlamaktadır.
  • Unutmalıdır ki; YGS sınavı yıllardır hep aynı formatta soruları değiştirerek soruyor. 5 önemli kaynağı bitirmek, sınavda soruların tamamını yakınını doğru yapmanıza yarayacaktır.
  • Bu soru zor deyip geçmeyin, o soruyu mutlaka öğrenin, öğrendikten sonra silip baştan kendiniz çözün. Sınavda karşınıza sayılarının değişik hali gelebilir!
  • Odanıza kendinizi motive edecekler şeyler asın.
  • Masanız mutlaka toplu olsun.
  • Ve mutlaka yatmadan önce en az 25 sayfa kitap okuyun. Bu hukuk fakültesi öğrencileri için günde en az 50 sayfadır bilginiz olsun.
  • LYS ve YGS yi parametrik götürmeye çalışın.

                        YENİ SİSTEM TYT VE YKS İLE HUKUK KAZANMAK

TYT VE YKS yeni sınav sistemimizdir. Hukuk kazanmak için yukarıdaki bilgileri kaynak almak yeterlidir. Fakat Türkçe bölümünü neredeyse yanlış yapmadan bitirmeniz, çok rahatlamanızı sağlayacaktır. Hukuk kazanmak için nasıl çalışılmalı ? diyorsanız, yine yukarıdaki bilgiler sizlere yeterli olacaktır.

Yukarıda ki tavsiyeleri uyguladıkça başarılı olacağınızı göreceksiniz. Hukuk öğrencileri farklıdır. Okulu bitirene kadar saçlarınız dökülebilir. Hukuk insan bilimidir sakın unutmayın. Hukuk kazanır yatarım hatasına sakın düşmeyin, hukuk fakültesini bırakan çok öğrenciyle karşılaştık. Mevzuat sürekli değişmekte, yasalar sabit değil. Bunları aklınızdan çıkarmayın. Hukuk fakültesi nasıl kazanılır? diye araştırıp okumakta sizlere çok şey katar. Hepinize başarılar dilerim.