Uçakta Doğan Bebeğin Vatandaşlığı Ne Olur?
Hamileyken Uçuş Serbest mi? Kimler Uçabilir?
Konuyu açıklarken Türk Hava Yollarının yayımlamış olduğu bir bilgilendirme formundan yola çıkalım;
Tek Bebeğe Hamilelik ve birden fazla bebeğe hamilelik olarak 2 li bir ayrım yaparak başlayalım.
Eğer tek bebeğe hamile iseniz ve 27. haftanız dolmadıysa uçağa binmenizde bir sakınca yok.
Birden fazla bebeğe hamileyseniz de 27. hafta dolmadıysa uçabilirsiniz. Eğer 28-31. haftalar içindeyseniz doktorunuzdan rapor alarak uçabilirsiniz.
Hem tek bebek hem daha fazla bebek için geçerli bir durum.32 ve 35. haftalar arasında eğer tek bebek ise doktor raporu ile uçabilirsiniz. Birden fazla bebek ise uçamazsınız. 36. hafta ve sonrasında uçamazsınız.
Bu tedbirlere rağmen doğum gerçekleşmişse..?
Oldu ya erken doğum yaptınız. O zaman bu çocuk nerede doğmuş sayılacak? Bizim ülkemiz vatandaşlığın kazanılmasında kan bağını esas almaktadır. Eğer kan bağı var ise çocuk anne veya babasının vatandaşlığını kazanacaktır veya her ikisinin vatandaşlığını kazanacaktır. Eğer kan bağı esası yoksa toprak esası geçerlidir. Toprak ise Türkiye’nin hava-kara-deniz alanlarının tümünü kapsamaktadır. Bu halde bir sorun yoktur. Ancak uçakta yapılan doğum ne kabul edilecektir?
Ülkemizde milletlerarası hukuk açısından bu soruya bir yanıt getirilmiştir. Seyahat ederken yapılan doğumlarda bayrak esası geçerlidir. Binilen uçak hangi ülkenin ise o devletin vatandaşlığı kabul edilecektir.
Örnek vermek gerekirse, Almanya’dan Fransa’ya uçakla gidecek bir hamile bayan Türk Hava Yollarının uçağını kullanmış ve uçakta doğum yapmışsa çocuk Türk Vatandaşlığını kazanacaktır.
Gelelim Şehir Efsanelerine….
Uçakta doğan çocuk bedava uçmaz. Havayolu firmaları bu konuda reklam/tanıtım çalışmaları yapabilir ancak bunun da tarihte gerçekleştiğine dair örnek yoktur.
Uçakta doğan çocuğa dünya vatandaşlığı verilmez. Dünya vatandaşlığı diye bir şey zaten yoktur..
Uçakta doğan çocuğun tüm ülkelere vizesiz girebilmesi gibi bir şey yoktur..
Uçakta doğan çocuğun eğitim vb . masraflarını uçak şirketi karşılamaz..
Zaten düşündüğümüzde bunlar doğru olsaydı Eşitlik ilkesi nerede kalırdı? Uçakta doğmayanların suçu neydi ?