Hukuk Fakültesini Bitirdim, Şimdi Ne Olacak?
Hukuk Mezunlarının Dikkat Etmesi Gerekenler
Yıllarca üniversite sınavını kazanmak için yıllarca çalıştınız. Sonrasında da fakültede zorlu bir 4 yıl geçti, artık mezunsunuz. Artık bunların karışlığını alma zamanınızın geldiğini düşünceniz de ilk aylarda birtakım sıkıntıların çekilmesi mümkün olmaktadır. Mezun olduktan sonra, bu başarının tadını çıkartmayı kesin olarak ihmal etmeyin. Çünkü mesleğinize başladıktan sonra çok yoğun çalışacak ve kendinize belki de vakit ayıramayacaksınız. Bundan kaynaklı olarak ne çok uzun ne de çok kısa olacak şekilde bir süreç ayarlayarak, başarınızın tadını çıkarın ve geç kalmadan önce staj başvurunuz için ikamet bölgenizin barosunu ziyaret edin.
Avukatlık staj başvurusu
Bir avukat adayının, hukuk fakültesinden mezun olmasının önemi kadar, staj yapacağı avukatlık bürosu da oldukça önemlidir. Çünkü, mesleğinizde kullanacağınız tüm tecrübeleri, bu staj süresin de öğrenmeye çalışacaksınız. Elbette ki yine yıllar da sizlere pek çok şey katacak olurken, başvuru için gerekli belgeler ile birlikte, baro başkanlığına staj başvurusunu yapmak üzere gitmeniz gerekiyor. Staj başvurunuz yapıldıktan sonra, yanında staj yapacağınız avukatın da onayı alınması ile birlikte, staj süresi başlayacaktır.
Genel olarak esas staj süreci, 1 yıl şeklinde tanımlanmaktadır. Bu sürecin en verimli olması için hem adliye ortamında hem de avukat yanında geçirilmesi gerekmektedir. Bilmeniz gerekir ki, staj süreniz boyunca, ciddi bir gelir (hatta belki de herhangi bir gelir) elde etmeniz mümkün değildir. Kendinize bir şeyler katabilmek için karın tokluğuna bile stajyerlik yapabilirsiniz. Ne yazık ki bu dönemde sigortalı olmanız bile mümkün olmuyor. Bu nedenle staj aşamasını işe başlama gibi değil okulun bir uzantısı olarak düşünmekte ve en baştan planlarınızı buna göre yapmakta fayda var. Bir yerde fedakâr olmak, diğer bir yer de yükselmek demektir. Bunu da aklınızdan çıkarmamanız tavsiye edilir.
Avukat, hâkim ve savcı olmak isteyenler
Elbette ki hukuk fakültesinden mezun olan bir kişi baroya bağlı olarak avukat rolünde mesleklerini ele alabilirler. Yine devlet kurumlarında görev alabileceği gibi özel sektörde de avukat olarak görev yapabilmeleri mümkündür. İş yeri avukatı, meslek avukatı ve bunlar gibi farklı davaları ele alarak, kendi ofislerinden de davaları alarak, mesleklerini yapabilirler. Elbette ki yine hâkim ve savcı olmak için de bazı sınavları, mülakatları ve değerlendirmeleri geçmeleri gerekmektedir. Bunlardan sonra ise tabi ki bir staj dönemi başlayacak ve staj dönemi sonrası da artık mesleğe giriş yapabileceklerdir.
Avukatlık stajı
ÖSYM tarafından belirlenmiş sıralama ve puan ile, tercih ettiğiniz okullardan kayıtlarını yaptırdınız ve başarı ile mezun oldunuz. Sonrasında ise artık staj döneminin başlatılması gerekiyor. Bunun için de ikamet ettiğiniz Baro başkanlığına başvuru yaparak, başvurularınızın kabul edilmelerinden sonra staj dönemine girebilirsiniz. Başvuru için gerekli belgeler ise hazırlandıktan sonra, staj yapılacak olan avukatın da onay vermesi halinde staj süreci başlatılmış olacaktır. Başarı ve devam durumuna göre staj süreci uzuyor olsa da genel olarak 1 yıla tekabül etmektedir. Bu süreç ise, ilk ve ikinci 6 aylık dönemler olmak üzere hazırlanır. İlk 6 ay mahkemelerde geçerken, ikinci 6 ay ise avukat yanında ofiste yapılması gerekmektedir. Sonuç olarak, mahkeme süreçleri ve bu sürecin de ofis ortamında değerlendirilme aşamaları da tecrübe edilmesi gerekiyor.
Avukatlığa kabul edilmek
Hukuk fakültesi mezunu olan Avukat adayı, stajını tamamladıktan sonra, yine baro başkanlığına başvuru yaparak, avukatlık ruhsatının düzenlenmesini talep etmektedir. Başvurular incelenir ve herhangi bir engel teşkil edilmemiş ise ruhsatname düzenlenir ve baro levhası almak üzere kayıt başlatılır. Böylece de sorular cevap bulmuş olurken, hâkim ve savcı olmak için, belirlenmiş olan sınavlara girmek ve geçer puan almak gerekmektedir.
Hâkim ve savcı taban puan
Hâkim ve savcı olmak için, ÖSYM tarafından düzenlenmekte olan (genel yetenek, genel kültür ve alan bilgisi) konularında sorular hazırlanmaktadır. Bu sınav 100 puan üzerinden değerlendirilirken, en az 70 puan almak, kazanmak için gerekli bir şarttır. Sonrasında ise sınavdan başarılı olan kişiler hâkim ve savcılık mülakatlarına katılarak, sınavın %70’ i ve mülakatın da %30 ‘u değerlendirilmeler alınarak, adaylar arasında bir sıralama yapılır. Sonrasında da değerlendirme ve staj dönemleri tamamlanarak, işlemler son bulur.
Erkek avukat adayları ve askerlik ilişkisi
Bedelli askerlik yapma imkanı olmayanlar için askerliğin hızlıca aradan çıkarılması faydalı olabilir. İlk dönemlerinizde, staj sürecinde alacağınız 1000-1500 TL ücret elbette ki tatminkâr değildir. Fakat, yıllar geçtikçe aylık ortalama geliriniz 10.000- 15.000 TL aralığında değişiklik gösterebilecek ve kat kat daha fazla olabilecektir. Bundan kaynaklı olarak, ilk olarak askerlik engelini ortadan kaldırmak her zaman dikkat edilmesi gerekenler arasında. Sonuç olarak, 4 yıllık fakülte mezunu bir kişinin 6 ay askerlik yapacağı ele alınırsa, 6 ayda maddi kaydı ilk zamanlarda 5000-6000 TL olacak iken, yılların tecrübesi olan bir avukatın aylık geliri 15.000 TL olduğunda, maalesef 6 ay için, 90.000 TL gibi bir kaybı ortaya çıkacaktır. Bundan kaynaklı olarak, staj öncesi, direkt olarak askerliği aradan çıkarmak mantıklı olabilir. Eğer ki, staj süresinde öğrenilecek bilgilerin unutma riski göze alınırsa, staj bittikten sonra da askerliği yapmanız tavsiye edilebilir. Bu seçim size kalmış olurken, hâkim ve savcı olmak isteyenlerde, ÖSYM tarafından belirlenmiş olan sınavlara katılması, genel yetenek, genel kültür ve alan bilgisi soruları dahilinde en az 70 puan almış olması gerekmektedir. Sonrasında ise yine mülakat, değerlendirme ve staj sürecinden geçerek, mesleğe hak kazanacaktır.