Ceza Hukuku Özel Hükümler Test 6

 

Ceza Hukuku Özel Hükümler Test 6

0%

1. Kasten öldürme suçundaki nitelikli unsurlar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Correct! Wrong!

2. Yolda taksi bekleyen K, B ve C’nin arabasına binerek evine ulaşmaya çalışmıştır. Yorgun olduğu için arabada uyuyan K, uyandığında B ve C’nin cebindeki parasını aldığını anlamıştır. Buna göre olayda aşağıdaki suçlardan hangisi oluşmuştur?

Correct! Wrong!

3. Cilt bakım salonu işleten S, arkadaşı T’nin de aynı sokakta cilt bakım salonu açması nedeniyle işinde zarar etmeye başlamış ve borçlarını ödeyemez duruma gelmiştir. T’ye kızan S, aynı mahallede oturduğu komşusunun akıl hastası oğlu R’ye patlayıcı madde vererek, T’nin cilt bakım salonuna atmasını istemiştir. R, söylenenleri yapmış ve T’nin salonunda büyük maddi hasar meydana gelmiş, ayrıca bir kişi de yaralanmıştır. Buna göre S’nin cezai sorumluluğu hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Correct! Wrong!

4. A ve B kan davası nedeniyle tartışırken; A, B’yi öldürmüştür. A’nın tıp eğitimini yarım bırakmasından korkan arkadaşı S, Cumhuriyet Savcılığına başvurarak B’yi kendisinin öldürdüğünü beyan etmiştir. Olayda S, aşağıdaki suçların hangisinden sorumludur?

Correct! Wrong!

5. Edirne Devlet Hastanesinde genel cerrah olarak çalışan A, apandisiti patlayan ve acilen ameliyat olması gereken B’nin yakınlarından 300 dolar bıçak parası vermelerini istemiş, eğer vermeyecek olurlarsa hastalarını ameliyat etmeyeceğini söylemiştir. Hastaların öleceğinden korkan C ve D, A’ya 300 dolar vermiştir. Buna göre A’nın cezai sorumluluğu hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Correct! Wrong!

6. A, yolda yürüyen B’nin yanına, arkadan arabayla yaklaşarak onun dalgın olduğu bir sırada omzundan çantasını çekerek almış ve hızla aracıyla olay yerinden uzaklaşmıştır. Buna göre olayda aşağıdaki suçlardan hangisi oluşmuştur?

Correct! Wrong!

7. Aşağıdakilerden hangisi 5237 sayılı TCK’ya gelen yeni suç tiplerinden biri değildir?

Correct! Wrong!

8. A, elindeki sopa ile kalp hastası olduğunu bilmediği B’nin başına öldürmek kastıyla vurmuş ve bu darbenin oluşturduğu stres ve eforun etkisi ile B’de var olan kalp hastalığı akut hale gelmiş ve B’yi öldürmüştür. A, aşağıdakilerden hangisinden sorumlu olur?

Correct! Wrong!

9. A ve B, Türkiye üzerinden Fransa’ya gitmek isteyen 50 İranlıyı 100 bin dolar karşılığında bir ay süresince Türkiye’de kalmalarına olanak sağlamıştır. Buna göre olayda A ve B hangi suçu işlemiştir?

Correct! Wrong!

10. Hastane saymanı olan H, döner sermayede toplanan paraların bir kısmını, hastane çalışanlarının hesabına yatırması gerekirken, kendi hesabına yatırmıştır. H’nin eylemi aşağıdaki suçlardan hangisine uyar?

Correct! Wrong!

11. Taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma suçları bakımından aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Correct! Wrong!

12. X bölgesindeki imar planına ve deprem yönetmeliğine göre en fazla üç katlı bina yapılması için ruhsat verilebilmesine karşın, kendisi için beş katlı bir binaya gereksinim duyan yüklenici Y, Belediye Başkanı B’ye başvurarak kendisine beş katlı bina ruhsatı vermesini istemiştir. Başkan B, 100.000 dolar karşılığında bu ruhsatı verebileceğini söyleyince Y de bu ücreti kabul etmiş ve Y’nin yaptığı beş katlı binaya belediyece ruhsat verilmiştir. Buna göre olayda Y ve B açısından sırasıyla hangi suçlar oluşmuştur?

Correct! Wrong!

13. A, yaralamak kastıyla B’nin karnına ansızın bir yumruk atmış; ancak B bu yumruk sonucunda ölmüştür. Buna göre olayda aşağıdaki suçlardan hangisi oluşmuştur?

Correct! Wrong!

14. H, bankadaki emekli maaşlarını alıp çıkan iki yaşlı kadını takip eder ve ıssız bir yere geldikleri sırada çıkardığı bıçakla paralarını vermelerini ister. Kadınlardan biri hemen parayı verir; ancak diğerinin bağırmaya başlaması üzerine H, korkup aldığı parayla birlikte kaçar. Bu olayla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Correct! Wrong!

15. İftira suçuyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Correct! Wrong!

16. Aşağıdaki suçlardan hangisi Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlardan biri değildir?

Correct! Wrong!

17. Posta memuru P, alıcı S’ye gönderilen zarfı teslim ederken posta ücretini S’nin ödemesi gerektiğini söyleyerek S’den 15 TL almıştır. Ancak zarfı gönderen K, posta ücretini daha önce yatırmıştır ve P de bunu bilmektedir. Buna göre posta memuru P’nin işlediği suç aşağıdakilerden hangisidir?

Correct! Wrong!

18. Gece nöbetinde bir kurşunlama olayıyla karşılaşan doktor D, durumu yetkili makamlara bildirmemiş ve sabah nöbeti sona erince evine gitmiştir. Olayda aşağıdaki suçlardan hangisi oluşmuştur?

Correct! Wrong!

19. M, üniversite kaydını sahte yerleşim belgesi kullanarak yapmıştır. M, aşağıdaki suçların hangisinden sorumlu olur?

Correct! Wrong!

20. A, valizini otogardaki emanet bürosuna teslim etmiştir. Valizi teslim alan G, A’nın bir miktar parayı valizine koyduğunu görünce onun emanet bürosundan ayrılmasından hemen sonra valizdeki parayı almış ve bu parayla arkadaşına olan borcunu ödemiştir. Emanet görevlisi G’nin işlediği suç aşağıdakilerden hangisidir?

Correct! Wrong!

Ceza Hukuku Özel Hükümler Test 6
Tebrikler
Sanırım bu dersi geçmeye oldukça yakınsın. Umarım sınavda da burada aldığın notu alabilirsin.
Çalışmalısın
DEU Hukuk Fakültesinde geçme notunun 60 olduğunu düşünürsek bu derse daha iyi çalışman gerektiğini söyleyebilirim. Kaynak ihtiyaçların için ders notları bölümüne bakmayı unutma!

Share your Results:

 

Ceza Hukuku Özel Hükümler


Dersin Amacı: 

Ceza hukukunda çeşitli özel suç tiplerinin açıklanmasıdır.

Önerilen Kaynaklar
Ana kaynak: Özbek/Kanbur/Doğan/Bacaksız/Tepe; Türk Ceza Hukuku Özel Hükümler, Ankara, 2011

Yardımcı kaynaklar: Özbek/Kanbur/Doğan/Bacaksız/Tepe/Başbüyük/Meraklı; Pratik
Çalışma Kitabı III; Ceza Hukuku Özel Hükümler; Ankara 2011

Tezcan/Erdem/Önok; Ceza Hukuku Özel Hükümler; Ankara 2011
Artuk/Gökcen/Yenidünya, Ceza Hukuku Özel Hükümler, İstanbul 2010

Dersin İçeriği: 

Bu derste kanunun sistematik bölüşümü içerisinde kısım ve bölüm ayırımı göz önünde tutularak önce kısım içerisindeki suçların genel nitelikleri ve özellikleri, daha sonra kanundaki sıra takip edilerek bölümlerin özellikleri daha ayrıntılı olarak ortaya konulmaktadır. Nihayet her bir  bölüm içerisinden bir suç alınarak, bu suç maddi unsur, manevi unsur, hukuka aykırılık unsuru yönlerinden incelenmekte ve bunun yanı sıra teşebbüs, içtima ve iştirak durumlarında farklılık gösteren hususlara değinilmektedir.