Hukuk Derslerine Nasıl Çalışılmalı
Hukuk dersleri sadece hukuk fakültelerinde aynı zamanda İdari Bilimler fakültelerinin birçok bölümünde de sıklıkla öğrencilerin karşısına çıkıyor. Ayrıca günümüzde KPSS A grubu sınavlarında da hukuk derslerinin büyük bir ağırlığı var. Ancak zaten hali hazırda zor olan konuların oldukça karışık ve ağdalı bir dil ile anlatılması nedeni ile öğrencilerin başarısız olma oranlarının oldukça yüksek olduğu gözden kaçmıyor. Peki hukuk derslerine nasıl çalışılmalı ki başarılı sonuçlar elde edilebilsin?
Hukuku Özümseyin
Hukuku sadece bir ders olarak görmek baştan bu konuda sorun yaşamanıza neden olacaktır. Hayatımızın her alanında hukuki meseleler var ve biz bunları fark edecek bir bakış açısına kavuşmadığımız sürece bu derslerde başarılı olmamız mümkün olmayacak. Hukuku özümsemek aslında oldukça genel bir tabir oldu ama bunu detaylandırmak mümkün.
Sadece derslere çalışmak değil aynı zamanda hukuki meselelere yaklaşabilmek adına hukuku öğrenin.
Bir hukuk öğrencisi güncel yaşamında siyasi, idari ve özel meselelerde hukuk analizleri yapmaya başlamalı. Bunun için daha önce bahsettiğimiz Her Hukuk Öğrencisinin Okuması Gereken Kitaplar listesine göz atmanızı tavsiye ederim. Bu sayede farklı bir bakış açısı kazanmış olacaksınız. Basit olaylarda bile kendinizi hukuki açıdan geliştirmeye özen gösterin.
Derslerinize Planlı Bir Şekilde Çalışın
Derse devam edin diyeceğim ama ben daha önce de belirttiğim gibi çalışmakta olduğum için hiçbir derse girme şansına erişemedim. İzinlerimi sınav dönemlerinde kullanabildim. Ama siz geçerli bir mazeretiniz olmadığı müddetçe derslere mutlaka devam edin.
1000 sayfalık kitabı bir haftada bitiremeyeceğinize göre (Suits dizisindeki abi gibi değilseniz tabi.) öncelikle derslerinize önceden çalışmanın bir gereklilik olduğunu bilin. Günümüzde Youtube gibi bir kaynak var ve kimsenin artık mazereti kalmadı. Birçok konuda youtubeda yer almakta olan anlatımlardan faydalanabilirsiniz. Tabi orada KPSS A grubu Hukuk konuları işlendiği için size göre biraz basit kalacaktır. Ancak temelinizi sağlam yaptığınız müddetçe üzerine yeni veriler eklemek çok daha kolay.
Eğer dersi geçmek istiyorsanız ders notlarına, hocanızın daha önceden sorduğu sorulara çalışın. Ama dersi öğrenmek istiyorsanız mutlaka kitaplardan faydalanın. İkisi birbirinden o kadar farklı ki bunu zamanla daha iyi fark edeceksiniz.
Ezberlemeyin, Bağlantı Kurun
Ezber metotları ile eğitim sistemimiz bir seviyeye kadar sizi taşıdı ama üzgünüm artık ezberleyebileceğinizden daha fazlasını bilmek zorundasınız. Ayrıca ezberlemek değil mantığını kavramak gerekiyor birçok hukuk dersi için. Kavramlar kafanızda oturduğunda birçok konuda aslında çok daha hızlı ilerlediğinizi siz de fark edeceksiniz.
KPSS Hukuk Derslerine Nasıl Çalışmalıyız?
Temelinde hukuk olmayanlar için bu sürecin gerçekten çok zor olduğundan eminim. Bu nedenle KPSS Hukuk dersleri için yegane önerim konulara çalıştıktan sonra sık sık test çözmek. Hiç bilmediğiniz bir konuda ne kadar test çözerseniz çözün size faydası olmayabilir. Ancak alt yapıyı oluşturduktan sonra sorular ile konuyu pekiştirmek daha iyi sonuç elde etmenizi sağlar. Altyapıyı ise kitapların yanı sıra yine youtube hukuk dersleri videoları ile oluşturabilirsiniz. Özellikle dersi dinleyerek anlayan biriyseniz bu yöntem daha fazla işinize yarayabilir.
Test sınavlarında genel amaç kişinin kısıtlı zamanda anlam karmaşalarına karşı nasıl bir yaklaşım sergilediği ölçülür. Aslında çoğu bildiğiniz konuyu sadece sınav stresi nedeni ile cevaplandıramayabilirsiniz. Fakat bu sorunu aşmanın en iyi yönü bol bol test çözmektir. İlerleyen dönemlerde KPSS Hukuk için en iyi kaynakları yayınlamaya çalışacağım.
KPSS A grubu hukuk soruları genel olarak uzun metinlerden oluşur. Bu da önemli bir zaman kaybı yaşamanıza neden olabilir. Konuya aşinalığınız ne kadar iyi olursa sorulara da o kadar hızlı cevap verebilirsiniz.