DEÜ HUKUK
Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
1978 yılında Ege Üniversite bünyesinde kurulan 1982 yılında ise Dokuz Eylül Üniversitesine bağlanan Hukuk Fakültemiz alanında isim yapmış akademik kadrosu ile Türk hukuk alanında oldukça önemli bir yere sahip. Okulun tarihçesi hakkında bilgi almak isterseniz direk sizi http://hukuk.deu.edu.tr/fakultemiz/tarihce/kisa-tarihce/ sayfasına yönlendireyim.
Ama ben daha çok öğrenciye bakan yönlerini ele almak istiyorum. Her ne kadar geçtiğimiz yıllarda yürütülen pratik hukuk eğitimi nedeni ile DEU Hukuk çok dikkat çekmiş olsa da ne yazık ki bu metot artık devam etmiyor. Yani günümüzde teorik bilgiyle devam eden bir sisteme sahibiz. Ancak yine de hem insaflı bir eğitim kadrosu hem de gerçekten yapılabilir ders geçme sistemi ile hem İzmir’in keyfini çıkarmak hem de derslerinizde başarılı olmanız mümkün.
Kampüs: Tınaztepe
Okul yanlış hatırlamıyorsam 2016 yazında Tınaztepe kampüsüne taşındı. Eskiden Dokuz Çeşmeler mevkiinde Hasanağa parkının yanında yer alıyordu. Şimdi ise ana girişten kampüse girdiğinizde karşınıza çıkan (uzun bir yokuşun ardından demeliyim) ilk bina. Kampüs içi ulaşım için ücretsiz olduğunu tahmin ettiğim otobüs seferleri var. Ayrıca Fakültenin önündeki yolda da bir yaya giriş çıkış kapısı bulunuyor. Bu kapıyı kullanarak da ulaşım sağlayabiliyorsunuz.
Tınaztepe kampüsü dağlık bir alanda olduğu için (bildiğiniz dağ başıymış zamanında) diğer fakültelere ya da sosyal tesislere ulaşım zor olabiliyor. Ama yine de bir mahrumiyet bölgesi olarak ilan etmek gereksiz olur.
Tınaztepe kampüsüne özel araç ile girebilmeniz için ise öğrenciliğiniz başladıktan sonra ilgili internet sitesinden kendinize veya birinci dereceden yakınınıza ait aracınızın ruhsatını yüklemeniz ve ayrıca bir miktar para ödemeniz gerekiyor. (geçtiğimiz yıl 40 lira tutarında bir HGS parası ödedim.) Bu HGS etiketi aracınıza takıldıktan sonra aynı araç ile eğitiminiz boyunca kampüse giriş yapabiliyorsunuz.
Dersler ve Ders Geçme Sistemi
Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinde yıllık ders sistemi var. Yani ana dersleri bir yıl boyunca görüyorsunuz. İki vize bir final ile derslerden başarılı olmanız bekleniyor. İlk vize birinci dönem sonunda yani genelde Aralık ayında yapılıyor. İkinci vize ise Nisan ya da Mayıs aylarında oluyor. Seçmeli dersler ise dönemlik. Her dönem iki adet seçmeli ders almanız gerekiyor. Bu derslerde ise bir vize bir final mevcut.
Ders geçme sistemi biraz karışık gibi gelebilir ama aslında değil ve bence oldukça öğrenci dostu. Örneğin ÇAN sistemi YOK. Yani kimse sizden notunu esirgemiyor.
İlk iki vize sonuçlarınızın ortalamasına göre ek puan alabiliyor ya da ortalamanız düşükse eksi ile finale girebiliyorsunuz. Örneğin ilk iki vizenizin ortalaması 80 ve üzeri ise finale hiç girmeden dersten yüksek ortalama ile geçmiş oluyorsunuz.
Ders geçme notu 60. Yani finalde vizelerden aldığınız puan ile birlikte minimum 60 almak zorundasınız. Olmayınca olmuyor tabi, zorlamamak lazım ama olmazsa da finallerden iki hafta sonra bütünleme sınavlarına girebiliyorsunuz.
Akademik Kadro
Açıkçası bu başlığa kimi yazmam gerektiğinden emin değilim. Ben çalıştığım için derslere devam edemediğimden hocalarımızı görsem de tanıyamıyorum. Bazen sınavlarda görme imkanım oluyor, o kadar. Ancak şimdiye kadar hocalarımız hakkında genel olarak edindiğim izlenim hepsinin de öğrencilerine öğretmek için azami gayret gösteren insanlar olduğu şeklinde. Tabi bunun ses kaydı notlarından edindiğim bir izlenim olduğunu da ilave edeyim.
Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Tercih Edeceklere Notlar
- Ben 16 yıldır İzmir’de yaşayan bir insan olarak öncelikle İzmir’i övmeliyim. Gerçi her geçen gün İstanbul’dan aldığı göç nedeni ile kalabalık bir şehir olsa da İzmir birçok açıdan çok daha medeni, modern ve yaşanabilir bir yer.
- Dokuz Eylül Buca ilçesinde yer alıyor. Buca için genel olarak şöyle bir tanım yapılabilir: İzmir’in Adanası 🙂 Şaka bir yana kampüs bir dağ başında ve etrafındaki alanı öğrencilere yönelik kiralık evler ve pansiyonlar ile doldurmuş durumda. Ancak ulaşım konusunda farklı alternatifleri deneyerek kendinize uygun yerler seçebilirsiniz. Örneğin özel araç ile Bornova’dan okula toplamda 20 dakikalık bir yolculuk ile ulaşmak mümkün. ESHOT ile bu süre 1 saate yakın olabiliyor.
- Daha önce de bir İzmir üniversitesinde yani Ege’de okudum. Ege şehrin göbeğinde ve düz alanda yeşil bir kampüse sahip. Dokuz Eylül kampüsü ise zaten Hukuk öğrencileri açısından çok fazla olanağa sahip değil.
- Okula yakın çok sayıda yurt ve pansiyon bulabilirsiniz. Devlet yurtları da çok uzak sayılmaz ancak olanakları nasıldır emin değilim. Bir keresinde Whatsapp grubunda bir devlet yurdu hakkında bilgi almak isteyen birine “okulun bahçesine çadır atsan daha rahat edersin” gibi bir yorum yapıldığını da belirtmeden edemeyeceğim.
- Okulda çalışma salonları ve kütüphaneler mevcut. Eğitim döneminde bu sene başlatılan bir uygulama ile merkez kütüphanenin 24 saat açık olması olanağı da sağlanmış durumda. Ben şimdiye kadar hep evde çalıştığım için kütüphanelerin ne durumda olduğunu bilmiyorum ama sınav dönemi kalabalığı dışında işinize yarayacağından eminim.
- Derslere genel olarak birçok hukuk fakültesinde olduğu gibi Dokuz Eylülde de devam mecburiyeti yok. Ama ilk üniversitenizi okuyorsanız ve çalışmak gibi bir yükümlülüğünüz yoksa mutlaka devam etmenizi öneririm.
Okul ile ilgili aklıma gelen bilgiler bu şekilde. Sizin sormak istediğiniz bir şey varsa admin@deuhukuk.net adresinden sorularınızı yöneltebilirsiniz.
Son yorumlar